Radu-Cristian Curticapean sikrer midler fra Villum Fonden til forskning i beregningsmæssige problemer
I år får 22 forskertalenter inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning tilsammen 126 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator-program. En af dem, der i år er sluppet gennem nåleøjet, er lektor i datalogi på IT-Universitetet, Radu-Cristian Curticapean, som har sikret 3 millioner kroner til forskning inden for teoretisk datalogi.
Radu-Cristian CurticapeanForskningInstitut for Datalogialgoritmerbevillinger
Et af de 22 forskertalenter inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning, der i år har sikret midler fra Villum Fondens Young Investigator-program, er lektor i datalogi på ITU, Radu-Cristian Curticapean. Forskeren arbejder inden for teoretisk datalogi, og med projektet Hinsides eksakt optælling: Approksimation og symmetri vil han studere hvilke ressourcer, der er nødvendige for at løse beregningsmæssige problemer.
Projektets fokus er problemer, hvor man ønsker tilnærmelsesvist (eller approksimativt) at tælle bestemte matematiske strukturer (fx antal løsninger på en Sudoku) og på problemer med iboende symmetrier (fx en matematisk funktion med flere led x² + y², hvor x og y umiddelbart kan byttes om). Bevillingen giver mulighed for at rekruttere to postdocs til at studere sådanne beregningsmæssige problemer.
Villum Fondens Young Investigator-program er målrettet forskere i begyndelsen af deres karriere, så de kan skabe de bedst mulige rammer for, at forfølger de idéer, de brænder allermest for. Bevillingerne bliver bl.a. brugt til at opbygge forskergrupper og ansætte flere unge forskere (postdocs og ph.d.’er) til at være med til at gennemføre forskningsprojekterne.
Villum Fonden modtog 98 ansøgninger til programmet. De 22 forskere, der er kommet igennem nåleøjet, har været igennem en proces med faglig bedømmelse og interview med fondens videnskabelige komité samt endelig godkendelse i fondens bestyrelse. De er tilsammen tildelt 126 millioner kroner.
Kønsfordelingen blandt ansøgerne er 75 procent mænd og 25 procent kvinder, mens den blandt bevillingsmodtagerne er 54 procent mænd og 46 procent kvinder.