Forsker på ITU: Etik er vejen til bedre teknologi
Nye tech-virksomheder skal lære at tale om de etiske aspekter af deres produkt. Det mener lektor på IT-Universitetet Irina Shklovski, der har stået i spidsen for et nyligt afsluttet forskningsprojekt, der skal klæde udviklere på til at træffe etiske beslutninger.
Irina ShklovskiForskningetikinternet of thingswearablesInstitut for Business IT
Skrevet 11. februar 2020 12:52
Kan smart-uret repareres, behandler den talende dukke data sikkert, og bliver smart-låsen forældet er både tekniske og etiske spørgsmål. Fremover skal det være lettere for udviklere af produkter, der er forbundet til internettet, at stille de etiske til produktet i designfasen.
Det er etiske, moralske og tekniske beslutninger på samme tid, om et produkt behandler data i Skyen eller på enheden, hvorvidt den kan repareres, og om den indeholder sikre komponenter.
Irina Shklovski, lektor på ITU
”Hvis vi skal have bedre teknologi, er vi nødt til at forstå, hvordan vores teknologi er udviklet nu, og hvilke overvejelser udviklerne gør sig, når de træffer beslutninger om produktet, ” siger lektor på IT-Universitetet i København Irina Shklovski, der har stået i spidsen for forskningsprojektet VIRT-EU.
I tre år har forskere på IT-Universitetet og samarbejdspartnere fra fire institutioner udviklet konkrete redskaber til nye virksomheder, der laver produkter forbundet til Internet of Things (IoT). Med redskaberne bliver det lettere for designerne at tage stilling til etiske problemer og samfundsmæssige udfordringer helt fra begyndelsen af designfasen.
Læs også: Forskere vil gøre Internet of Things etisk
Tekniske beslutninger handler også om etik
Når hackere får adgang til børneværelset gennem usikkert smart-legetøj, eller når husejerne bliver låst ude af deres eget hus af en smart-lås, der holder op med at virke, kan det være nærliggende at forlange, at udviklerne begynder at lave ansvarlig og etiske teknologi. Den tanke vil forskerne gerne udfordre.
”Mange udviklere gør sig etiske overvejelser. Vi kan ikke få alle problemer ved IoT til at forsvinde ved at bede udviklerne være etiske. Vi har at gøre med en professionel gruppe, der er uddannet og oplært på bestemt vis, og de har ikke en baggrund for at træffe etiske beslutninger, ” siger Irina Shklovski.
Læs også: Institutleder: ”Forskere skal være med til at påvirke den digitale udvikling”
Værktøj skal give bedre teknologi
For at hjælpe udviklerne med at gøre etik til en del af den tekniske beslutningsproces har forskerne bag VIRT-EU udviklet en værktøjskasse. Nye tech-virksomheder i Københavns, Londons og Amsterdams iværksættermiljø har afprøvet værktøjskassen, der fungerer som ramme for at stille de svære etiske spørgsmål til produktets datahåndtering og juridiske aspekter. (Artiklen fortsætter efter boksen).
”Designere af smart-produkter tænker typisk meget nøje over de tekniske aspekter af designfasen, men tekniske beslutninger og afvejninger er også etiske beslutninger. Det er etiske, moralske og tekniske beslutninger på samme tid, om et produkt behandler data i Skyen eller på enheden, hvorvidt den kan repareres, og om den indeholder sikre komponenter, ” siger Irina Shklovski.
”Som forsker er det ikke vores opgave at afgøre, om en beslutning er rigtig eller forkert. Etik handler om at give en ramme og struktur til at reflektere over den beslutning, du træffer. Og den ramme giver vi, ” siger hun.
VIRT-EU projektet blev sat i gang i 2017 med midler fra EU’s Horizon 2020 program. Alle resultater og redskaber er tilgængeligt her.
Anna Lohmann Ahlbom, presserådgiver, telefon +45 25 55 04 47, email aahl@itu.dk
Irina Shklovski, lektor, telefon +45 7218 5363, email irsh@itu.dk